Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto

 Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto

Yhteystiedot


Käyntiosoite

Satakunnan keskussairaala
Sairaalantie 3
28500 Pori
E-rakennus, 2. kerros,
sisäänkäynti C-ovesta

Puhelin

Osaston kanslia, hoitajat
puhelin 02 627 6522


Osastonsihteeri
puhelin 02 627 6521


Äidinmaitokeskus
puhelin 02 627 6529
,
sisäänkäynti C-ovesta

Faksi

02 627 3359

 Vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosasto

 • Yleistä
 • Hyvä tietää
 • Vastuuhenkilöt

 

Hoidamme vastasyntyneitä ja ennenaikaisesti syntyneitä vauvoja, jotka tarvitsevat tehostettua hoitoa ja tarkkailua. Hoidamme myös vauvojen äitejä synnytyksen jälkeen. Yleensä hoidamme niitä ennenaikaisesti syntyneitä vauvoja, jotka ovat syntyneet 32 raskausviikon jälkeen. Pienemmät keskoset pyritään aluksi hoitamaan Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Hoidamme myös alle kolmen kuukauden ikäisiä kirurgisia potilaita.

Vauvat tulevat meille yleensä päivystyksenä joko

 • suoraan synnytyssalista

 • synnytysvuodeosastolta

 • tai lastentautien poliklinikan kautta.

Vauvat voivat tulla myös jatkohoitoon muista sairaaloista tai kotoa erilaisiin tutkimuksiin ja hoitoihin.

Osa meillä hoidossa olevista vauvoista saattavat tarvita seurantaa vastasyntyneiden poliklinikalla.


Yleisimpiä hoitoon tulon syitä ovat:

 • matala verensokeri

 • infektioepäily

 • hengitysvaikeus

 • ennenaikaisuus

 • keltaisuus.

Yleisin tutkimukseen tulon syy on pään magneettitutkimus.

Tästä pääset tarkemmin lukemaan vastasyntyneen pään magneettitutkimuksesta.

Vierailuajat

Osastollamme ei ole varsinaisia vierailuaikoja. Perhe saa olla hoitamassa vauvaansa aamusta iltaan. Vanhemmat voivat myös yöpyä osastolla.

 


Vauvan hoito

Toivomme, että perhe on vauvansa hoidossa mukana mahdollisimman paljon. Myös vauvan sisarukset ja isovanhemmat ovat tervetulleita katsomaan vauvaa.

Oman vauvanne lääkärinkierrolla, mahdollisissa tutkimuksissa ja hoitotoimenpiteissä saatte olla mukana.


Potilasmaksut

Lähetämme sinulle laskun sairaalamaksuista jälkikäteen. Lisätietoja maksuista kerromme Potilasmaksut-osiossa.​


Vanhemmille

Voitte osallistua vauvanne hoitoon hänen vointinsa mukaan. Mikäli vauva on huonokuntoinen, voitte silti olla läsnä seuraamassa hoitoa. Voitte pitää vauvaanne kiinni kädestä, tukea käsikapalolla ja jutella hänelle. Kun vauvan vointi kohenee, voitte osallistua enemmän hänen hoitoonsa. Voitte esimerkiksi vaihtaa vaippoja, syöttää, pitää sylissä ja antaa kenguruhoitoa.

Saatte ohjausta, neuvoja ja tukea vauvanne hoidossa osaston henkilökunnalta. Joskus äiti tuo vauvan synnytysvuodeosastolta saamaan osastollemme esimerkiksi antibioottihoitoa.

Vastasyntyneen luonnollisin ruoka on äidinmaito. Imetysharjoitukset aloitetaan, kun vauva voi riittävän hyvin. Jos vauva ei jaksa imeä rintaa, äiti voi lypsää ja tuoda maidon osastolle. Lisäksi jokaisessa potilashuoneessa on rintapumppu, joten äiti voi lypsää ollessaan vauvansa lähellä. Tarvittaessa esimerkiksi ennenaikaisesti syntyneet vauvat saavat luovutettua rintamaitoa ja täysiaikaisena syntyneet vauvat äidinmaidonkorviketta.


Vauvojen ruokailuajat

Vauvojen ruokailuajat voivat vaihdella esimerkiksi vauvan matalien verensokeriarvojen tai riittävän kasvun turvaamisen vuoksi. Tästä syystä vauvat syövät yleisimmin osastollamme noin kolmen tunnin välein.

Vauvojen hoitoajat ja ruokailuajat ovat tällöin kello 7.30, 10.30, 13.30, 16.30, 19.30, 22.30, 01.30, 04.30.


Hyvä hygienia on tärkeää

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, sillä vastasyntyneet ovat herkkiä saamaan infektioita eli tartuntatauteja. Riisu kello ja sormukset ja pese kädet huolellisesti osaston ulkopuolella olevassa aulassa.

Käytä käsihuuhdetta. Ulkovaatteet on hyvä jättää osaston eteiseen.

Ethän tule osastolle nuhaisena tai muuten sairaana!


Matkapuhelimen käyttö

Vältäthän matkapuhelimen käyttöä osastolla. Puhelin voi olla päällä, mutta äänettömällä! Muistathan huolehtia käsihygieniasta myös puhelimen käytön jälkeen!


Tietojen luovutus

Meillä hoidettavista potilaista annamme tietoja vain vanhemmille tai heidän luvallaan heidän nimeämilleen henkilöille.

Vanhemmat voivat tiedustella lapsensa hoitoon ja vointiin liittyviä asioita henkilökunnalta ympäri vuorokauden.


Lääkärinkierto

Lääkärinkierto tapahtuu arkipäivisin kello 8.45 alkaen. Hoitava lääkäri on parhaiten tavoitettavissa aamupäivisin. Viikonloppuisin kiertää päivystävä lastenlääkäri. Tuolloin kierron ajankohta voi vaihdella.


Tilojen kuvaus

Osastollamme on 12 yhden hengen huonetta. Huoneeseen mahtuu sekä vauva että äiti tai isä. Tarvittaessa voimme sijoittaa huoneisiin useamman vauvan.

Osastoltamme löytyy vanhemmille oma oleskeluhuone. Se on tarkoitettu ruokailua ja oleskelua varten. Siellä on muun muassa kahvinkeitin, vedenkeitin, jääkaappi ja mikro.

Vauvojen sisaruksia varten meillä on leikkinurkkaus vanhempien oleskeluhuoneen yhteydessä.

Jos vauva tulee kotoa osastolle, on vanhemmilla on mahdollisuus yöpyä osastollamme vauvan hoitojakson ajan, jos osaston tilanne sen sallii.

Ruokailu sairaalassa

Imettävällä äidillä on mahdollisuus ruokailla sairaalan ruokalassa henkilökuntahintaan. Pyydä ruokailua varten lipuke osastomme sihteeriltä.

Keskussairaalassa on myös kaksi kahviota. Toinen sijaitsee E-rakennuksessa, 0.kerroksen aulassa. Toinen sijaitsee päärakennuksen 1. kerroksessa pääovien läheisyydessä. Aukiolot voi tarkistaa verkkosivujemme Kahviot osiosta.


Sairaalassa on myös ruoka-automaatti. Se sijaitsee päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa, AB-aulassa. Ruoka-automaatti on kahvion lähellä.

Äidinmaitokeskus

Lasten- ja naistentalossa toimii äidinmaitokeskus. Voit ottaa yhteyttä Äidinmaitokeskukseen rintamaidon lypsyasioissa, kuljetusasioissa ja luovutusasioissa. Yhteydenotot puhelimitse kello 12.00 -14.00.

Mikäli äiti pääsee sairaalasta kotiin ennen vauvaa, hän voi lainata rintapumpun kotiin maitokeittiöstä. Rintapumpun saa lainaan myös, jos vauva on hoidossa Turun tai Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa. Rintapumpun lainaaminen on ilmaista. Äidinmaitokeskus on avoinna joka päivä kello 7.00–14.00. 

 

Tästä pääset Äidinmaitokeskuksen sivulle.


Osaston toiminta

Meillä hoidetaan vuosittain noin 450 vauvaa. Pyrimme turvaamaan lapsen normaalit perustarpeet. Kun on selvillä diagnoosi eli mikä sairaus vauvalla on, pyrimme auttamaan vauvaa hoitotyön ja lääketieteen keinoin.

Hoidamme myös synnyttäneitä äitejä. Synnytyksen jälkeen äidillä on mahdollisuus siirtyä osastolle yhdessä vauvansa kanssa. Äiti saa osastolla synnytyksen jälkeistä hoitoa.


Hoito osastollamme lähtee potilaiden ja heidän perheidensä tarpeista. Tavoitteenamme on hoito, joka huomioi jokaisen vauvan yksilönä ja on turvallista. Pyrimme huomioimaan koko perheen tarpeet ja varmistamaan, että vauvan oikea hoito jatkuu myös sairaalasta lähdön jälkeen. Haluamme tukea vanhempien ja vauvan välisen varhaisen vuorovaikutuksen kehittymistä ja otamme siksi vanhemmat vahvasti mukaan vauvansa hoitoon.

Osastollamme vauvastanne huolehtii ammattitaitoinen työryhmä. Siihen kuuluvat lääkärit, sairaanhoitajat, kätilöt, lastenhoitajat ja tarvittaessa erityistyöntekijät. Heitä ovat esimerkiksi fysioterapeutit ja kuntoutusohjaaja.

Lisäksi osastollamme työskentelee osastonsihteeri, laitoshuoltajia ja osaston farmaseutti. Voit myös halutessasi keskustella sosiaalihoitajan, sairaalapapin tai psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa.

Osastolla vauvallenne nimetään yhdestä kolmeen omahoitajaa. He pyrkivät hoitamaan vauvaanne, kun ovat työvuorossa.

Opetussairaala

Sairaalamme on opetussairaala, joten osastollamme tapaatte sairaanhoidon opiskelijoita. He harjoittelevat henkilökunnan ohjauksessa.

Meillä työskentelee myös lastentauteihin erikoistuvia lääkäreitä. Meitä sitoo salassapitovelvollisuus.

 

Ylilääkäri Anssi Luoma, puhelin 02 627 6500

Ylihoitaja Tuula Arvola, puhelin 02 627 7214

Osastonlääkäri Aasa Gontmacher, puhelin 627 6524

Osastonhoitaja Eija Koskinen, puhelin 627 6520

Päivitetty: 15.2.2018 14:55

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71
Faksi 02 627 7799
sähköposti kirjaamo@satshp.fi

Potilastietojen tilaaminen
Potilaskertomusarkisto

Satakunnan keskussairaala

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71

Harjavallan sairaala

Sairaalantie 14, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 4911

Satalinnan sairaala

Satalinnantie 77, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 3011

Antinkartanon kuntoutuskeskus

Ravanintie 359, 28450 Ulvila
Puhelin 02 627 71