Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Sikiöseulonnat

 Sikiöseulonnat

 Sikiöseulonnat

  • Yhdistelmäseulonta
  • Rakenneultraääni
  • Kromosomitutkimukset

​Varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus ja yhdistelmäseulonta


Kaikille raskaana oleville on tarjolla joko varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus tai varhaisraskauden yhdistelmäseulonta. Näihin osallistuminen on aina vapaaehtoista.

Tutkimukset tehdään vatsanpeitteiden päältä tai emättimen kautta ja virtsarakon olisi hyvä olla tyhjä. Ylipaino usein haittaa ultraäänitutkimusta.

Varhaisraskauden yleisessä ultraäänitutkimuksessa varmistetaan sikiön sydämen syke, raskauden kesto ja sikiöiden lukumäärä. Tietyt suuret ja vaikeat rakennepoik-keavuudet voivat näkyä jo tässä tutkimuksessa.

Varhaisraskauden yhdistelmäseulonnassa tutkitaan samat asiat kuin yleisessä ultra-äänitutkimuksessa. Lisäksi arvioidaan riskiä Downin oireyhtymään (21-trisomia) ja Edwardsin oireyhtymään (18-trisomia). Raskausviikoilla 9+0-11+6 äidiltä otetaan verinäyte, mistä määritetään kahden istukkahormonin pitoisuudet. Raskausviikoilla 11+0-13+6 ultraäänitutkimuksessa mitataan sikiön niskaturvotus.

Verinäytteen ja niskaturvotusmittauksen tulokset sekä muutamien taustatekijöiden tiedot yhdistetään laskentaohjelmassa. Tulokseksi saadaan omat riskiluvut sekä 21-trisomialle että 18-trisomialle. Jos riskiluku/riskiluvut ovat koholla, tarjotaan varmentavia jatkotutkimuksia.


​Rakenneultraäänitutkimus


Kaikille raskaana oleville on tarjolla rakenneultraäänitutkimus raskausviikoilla 20-22. Osallistuminen on vapaaehtoista. Tutkimus tehdään vatsanpeitteiden päältä ja virtsarakon olisi hyvä olla tyhjä. Ylipaino usein haittaa ultraäänitutkimusta.

Tutkimuksessa katsotaan järjestelmällisesti sikiön rakenteet ja pyritään löytämään mahdolliset poikkeavuudet. Kaikkia rakennevikoja ei kuitenkaan ole mahdollista löytää. Lisäksi arvioidaan sikiön kasvu, lapsiveden määrä sekä tarkistetaan istukan sijainti kohdussa

​NIPT-tutkimus

NIPT-tutkimus (non-invasive prenatal testing) voidaan tehdä yhdistelmäseulonnan koholla olevan riskiluvun, aikaisemman raskauden kromosomipoikkeavuuden tai poikkeavan ultraäänilöydöksen perusteella.

NIPT mahdollistaa tavallisimpien kromosomipoikkeavuuksien (21-, 13-  ja 18-trisomiat) tunnistamisen äidin verinäytteestä. Tutkimukseen ei liity keskenmenoriskiä.

NIPT-tutkimus löytää yli 99 % 21-trisomioista. Jos tulos on normaali, riski sikiön 21-trisomiaan on pieni eikä jatkotutkimuksille ole tarvetta. Poikkeava tulos varmistetaan aina lapsivesipunktiolla.

13- ja 18-trisomioiden osalta testi ei ole aivan yhtä hyvä. Tutkimus löytää noin 90% poikkeavuuksista.

 

Lapsivesipunktio

Lapsivesipunktiossa tutkitaan sikiön kromosomit lapsiveden soluista. Tutkimus on

vapaaehtoinen ja tehdään yleensä raskausviikoilla 15-16. Näytteenottoon liittyy 0,5-1,0 % keskenmenoriski. Tutkimuksen tulokset ovat hyvin luotettavia.

Tutkimusta tarjotaan seuraavissa tilanteissa:

  • sikiöllä todetaan jokin rakennepoikkeavuus
  • aikaisemmalla lapsella tai vanhemmalla on jokin perinnöllinen sairaus tai kromosomipoikkeavuus
  • varhaisraskauden yhdistelmäseulonnan tulos on poikkeava (myös NIPT tutkimus on mahdollinen)
     

Lapsivesinäyte (noin 20 ml) otetaan ultraääniohjauksessa ohuella neulalla vatsanpeitteiden läpi. Toimenpide voi tuntua epämiellyttävältä, mutta ei erityisen kivuliaalta.

Näytteenottopäivän saa sairaslomapäiväksi ja tällöin on suositeltavaa välttää raskasta ponnistelua. Tulokset saadaan muutamassa päivässä – kahdessa viikossa, riippuen tutkittavasta asiasta.

Päivitetty: 8.5.2018 13:15

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71
Faksi 02 627 7799
sähköposti kirjaamo@satshp.fi

Potilastietojen tilaaminen
Potilaskertomusarkisto

Satakunnan keskussairaala

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71

Harjavallan sairaala

Sairaalantie 14, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 4911

Satalinnan sairaala

Satalinnantie 77, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 3011

Antinkartanon kuntoutuskeskus

Ravanintie 359, 28450 Ulvila
Puhelin 02 627 71