Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Joskus synnytetään keisarileikkauksella

 Joskus synnytetään keisarileikkauksella

Yhteystiedot


Käyntiosoite

Satakunnan keskussairaala
E-rakennus
Sairaalantie 3
28500 Pori

Puhelin

Puhelinvaihde,
puhelin 6277

Äitiys- ja naistentautien poliklinikka,
puhelin  627 7582

Synnytys- ja naistentautien osasto,
puhelin 627 7532

Synnytyssali,
puhelin 627 7542 


 Joskus synnytetään keisarileikkauksella

  • Valmistautuminen
  • Sairaalassa
  • Kotihoito

On tilanteita, jolloin päädytään keisarileikkaukseen eli sektioon. Keisarileikkauksessa vauva syntyy leikkauksessa, jossa vatsanpeitteisiin ja kohtuun tehdään viillot.

Syyt leikkaukseen voivat johtua joko äidistä, sikiöstä tai molemmista. Viimeisellä äitiyspoliklinikkakäynnillä sovit yhdessä lääkärisi kanssa leikkauspäivästä. Samalla käynnillä kätilö kertoo sinulle kotona tehtävistä leikkausvalmisteluista ja leikkauspäivän kulusta. Sairaalaan tulet leikkauspäivän aamuna. Leikkauspäivän kellonaika sovitaan jokaisen kanssa erikseen, koska lääkäri päättää leikkausjärjestyksestä lääketieteellisten syiden pohjalta.

Sinulla saa olla tukihenkilö mukana leikkauksessa. Tukihenkilö voi olla puoliso tai joku muu sinulle läheinen ihminen. Mikäli tukihenkilölläsi on flunssa, vatsatauti tai hänellä on ihon tulehdus, hän ei voi olla mukana leikkauksessa.

Jos synnytys käynnistyy ennen sovittua leikkauspäivää lapsivedenmenolla tai supistuksilla, lähde sairaalaan synnyttäjien vastaanotolle.

Synnyttäjien vastaanotto on auki ympäri vuorokauden. Puhelinnumero on 02 627 7542.

Leikkausvalmistelut kotona

Valmistautuminen leikkaukseen alkaa jo kotona. Kätilö neuvoo sinulle äitiyspoliklinikalla, miten teet valmistelut kotona. Poista kynsilakat, lävistyskorut ja muut korut sekä käy suihkussa. Pese myös hiuksesi. Ihokarvat on hyvä ajella leikkausalueelta jo edellisenä iltana. Tätä varten saat äitiyspoliklinikalta kertakäyttöterän. Saat äitiyspoliklinikalta myös tukisukat, jotka sinun pitää laittaa jalkaasi ennen kuin lähdet sairaalaan.

Sinun pitää olla syömättä ja juomatta 6 tuntia ennen sairaalaan tuloa. Mahdolliset aamulääkkeesi voit ottaa pienen vesitilkan kanssa. Purukumia ja tupakointia ei suositella ennen leikkausta. Leikkaus voidaan tehdä vain siinä tapauksessa, että olet ollut ravinnotta.

Sinun on hyvä jättää kotiin kaikki korut. Suosittelemme, että et myöskään ota vauvan vaatteita vielä mukaan. Synnytysvuodeosaston säilytystilat ovat ahtaat.Leikkauspäivänä

Leikkauspäivän aamuna tulet ensin äitiyspoliklinikalle. Siellä kätilö kuuntelee vauvan sydänäänet ja tarvittaessa tarkistaa vauvan tarjonnan, eli missä asennossa vauva on, ultraäänellä. Äitiyspoliklinikalta äiti ja isä ohjataan synnytysvuodeosastolle. Jos isä on menossa mukaan leikkaukseen, hänelle annetaan osastolla suojavaatteet. Osastolta teidät ohjataan Leiko- yksikköön. "Leiko" tulee sanoista "leikkaukseen kotoa". Sairaalaan ei siis tarvitse tulla ennen leikkauspäivän aamua.

Leiko-yksikössä sinulle tehdään leikkausvalmistelut. Saat leikkauspaidan ja sinulle laitetaan nesteytyksen vuoksi laskimokanyyli suoneen eli "tippa". Sinulle laitetaan myös katetri virtsarakkoon. Leikkauksessa virtsarakko pidetään kestokatetrin avulla tyhjänä. Ennen leikkaussaliin siirtymistä saat vielä lääkettä, joka tasapainottaa mahanesteitä.

Leikkaussalissa

Leikkaussalin hoitaja hakee sinut Leiko-yksiköstä leikkaussaliin. Siellä vointiasi seurataan koko leikkauksen ajan. Sinulle laitetaan tarkkailulaitteet: Sydänsähkökäyrän elektrodit laitetaan rintakehälle. Niiden avulla tarkkaillaan sydämesi toimintaa. Pulssioksimetri laitetaan sormeesi. Se mittaa sykettäsi ja sitä, kuinka paljon veressäsi on happea. Verenpainemittari laitetaan käsivarteesi, sen tehtävänä on mitata millaisella paineella veri virtaa elimistössäsi.

Anestesialääkäri laittaa sinulle puudutuksen. Puudutuksena käytetään spinaalipuudutusta. Spinaalipuudutuksessa puuduteaine laitetaan selkänikamien välistä selkäydinnesteeseen.

Puudutuksen jälkeen leikkausalue pestään ja peitellään steriilillä liinalla. Steriili liina on puhdas liina, jossa ei ole esimerkiksi bakteereja. Hoitajat tekevät liinasta sermin kasvojesi ja isän eteen näköesteeksi leikkausalueelle.

Valmistelujen jälkeen leikkaus voi alkaa. Yleensä leikkaus viilto tehdään poikittain alavatsalle. Joissakin tapauksissa haava voidaan tehdä navasta alaspäin. Leikkauksen aikana isä istuu vieressäsi. Valokuvaaminen leikkaussalissa on kielletty.

Leikkauksen aikana paikalla ovat:

  • leikkaava gynekologi eli naistentauteihin erikoistunut lääkäri
  • anestesialääkäri eli kivunlievitykseen ja nukutukseen erikoistunut lääkäri
  • lastenlääkäri
  • lasten erikoissairaanhoitaja tai kätilö
  • sekä leikkaussalin hoitajia.

Kun vauva on syntynyt, hänet näytetään teille. Sen jälkeen vauva viedään lastenlääkärille tarkastettavaksi. Vauva kuivataan ja napa sidotaan. Tämän jälkeen vauva tuodaan uudelleen teidän nähtäväksenne.

Hoitaja vie vauvan kuljetuskehdossa synnytysvuodeosastolle tai tarpeen vaatiessa vastasyntyneiden tarkkailuosastolle L1B. Isä siirtyy leikkaussalista vauvan mukana osastolle.

Kun vauva on syntynyt, leikkaava gynekologi tyhjentää kohdun istukasta ja sikiökalvoista. Hän varmistaa, että kohtu supistuu ja sulkee leikkaushaavan. Leikkauksen päätyttyä sinut viedään heräämöön tarkkailtavaksi muutamaksi tunniksi.


Osastolla leikkauksen jälkeen

Kun vauva tulee osastolle, hänet punnitaan ja mitataan ja hänelle annetaan K-vitamiinipistos. Pistos ehkäisee sisäisiä verenvuotoja. Tällöin isä voi ottaa valokuvia. Vauva on syntymänsä jälkeen joko kuljetuskehdossa tarkkailtavana tai jos isä haluaa, vauva voidaan laittaa isälle ihokontaktiin.

Ihokontaktilla tarkoitetaan alastoman vauvan, jolla on päällään pelkkä vaippa, asettamista isän rintakehän päälle paidan sisään. Ihokontakti rauhoittaa vauvaa. Se lievittää syntymän jälkeistä stressiä. Kun äiti on heräämössä, vauva saa luovutettua rintamaitoa yhden tunnin ikäisenä.

Leikkaussalin anestesialääkäri antaa luvan, kun sinut saa siirtää synnytysvuodeosastolle. Hoitaja hakee sinut heräämöstä.

Osastolla hoitajasi tarkkailee kohdun supistumista, jälkivuotoa, leikkaushaavaa, virtsan tuloa, nestehoitoa, kipuja ja yleisvointia. Yleensä äideille aloitetaan Klexane-hoito kuuden tunnin kuluttua leikkauksesta. Se ehkäisee laskimotukoksen syntymistä. Leikkauspäivän iltana saat nousta pesuille hoitajan avustamana, jos voit riittävän hyvin.

Vauvantahtinen imetys alkaa heti tultuasi heräämöstä. Vauvantahtisessa imetyksessä vauva itse määrää syöttörytmin. Aluksi imetys voi tuntua hankalalta, mutta hoitajilta saat ohjausta ja tukea imetykseen. Vauva on koko ajan vierelläsi. Sinun ei tarvitse nostella tai hoitaa vauvaa, vaan hoitajat auttavat siinä. Isällä on mahdollisuus osallistua vauvan hoitoon ja häntä ohjataan tarpeen mukaan.

Leikkauksen jälkeinen päivä

Seuraavana päivänä leikkauksesta hoitaja auttaa sinut pesuille. Sinulta poistetaan myös tippa ja katetri. Saat liikkua normaalisti sen jälkeen, kun olet käynyt ensimmäisen kerran wc:ssä. Hyvä kipulääkitys auttaa liikkumisessa. Leikkauksen jälkeen sinulle tuodaan ruoka huoneeseesi noin vuorokauden ajan.

Hoitaja poistaa leikkaushaavalta teippisidoksen, kun leikkauksesta on kulunut vuorokausi. Tämän jälkeen haava on vesitiivis ja sitä pitää suihkuttaa päivittäin. Haavalla voi olla itsestään sulavat tai poistettavat ompeleet.

Leikkauksen jälkeisenä päivänä voit alkaa hoitaa vauvaasi vointisi mukaan. Sektio ei viivästytä maidonnousua, jos vauva imee hyvin rinnalla.

Lääkäri käy leikkauksen jälkeisenä päivänä keskustelemassa kanssasi leikkauksen kulusta.

Keisarileikkauksesta kotiudut noin 3-5 päivän kuluttua. Kotiinlähtöpäivänä kätilö tarkistaa sinut. Hän arvioi yleisvointisi, tarkistaa kohdun, jälkivuodon, leikkaushaavan paranemisen ja rinnat.

Ompeleet haavalta poistetaan 5-7 päivänä leikkauksen jälkeen. Saunaan voit mennä seuraavana päivänä, kun ompeleet on poistettu. Jos haava on ommeltu sulavilla ompeleilla, voit mennä saunaan 12 vuorokauden kuluttua haavan ompelusta. Vältä raskaiden taakkojen nostelua ja rajuja liikkeitä kannattaa välttää jälkitarkastukseen saakka. Kevyt liikunta ja päivittäinen ulkoilu auttavat sinua toipumisessasi. Kotiutuessasi ota yhteys oman neuvolasi terveydenhoitajaan. Jälkitarkastuksesi on 6-12 viikon kuluttua synnytyksestä neuvolassasi. Sairaalalaskun saat myöhemmin postitse kotiisi.

Jos sinulle tulee kotona mielestäsi leikkauksesta johtuvia ongelmia, ota yhteys ensisijaisesti omaan neuvolaasi. Iltaisin tai viikonloppuisin voit soittaa synnytysvuodeosastolle. Puhelinnumero on 02 6277532.

Hyvää vauva-aikaa!

Päivitetty: 10.6.2016 12:34

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71
Faksi 02 627 7799
sähköposti kirjaamo@satshp.fi

Potilastietojen tilaaminen
Potilaskertomusarkisto

Satakunnan keskussairaala

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71

Harjavallan sairaala

Sairaalantie 14, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 4911

Satalinnan sairaala

Satalinnantie 77, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 3011

Antinkartanon kuntoutuskeskus

Ravanintie 359, 28450 Ulvila
Puhelin 02 627 71