Ohjeita luovuttajalle

Yhteystiedot

Käyntiosoite
Satakunnan keskussairaala
Sairaalantie 3
28500 Pori
Äidinmaitokeskus

Puhelin
02 627 6529

Avoinna joka päivä
kello 7.00-14.00

​Ohjeita äidinmaidon luovuttajalle

Voit alkaa äidinmaidon luovuttajaksi, jos olet terve, etkä tupakoi. Et käytä säännöllisesti lääkkeitä tai alkoholia. Myöskään ehkäisypillereitä tai luontaislääkkeitä et voi käyttää. Insuliinin tai kilpirauhaslääke Thyroxinin käyttö on sallittua.

Voit aloittaa äidinmaidon luovutuksen heti synnytyksen jälkeen tai parin kuukauden kuluessa. Voit jatkaa luovutusta neljän kuukauden ajan synnytyksestä.

Luovutettua äidinmaitoa saavat pääasiassa keskoset ja sairaat vastasyntyneet. Sen vuoksi maidon lypsämisessä ja käsittelyssä on noudatettava erityistä puhtautta ja huolellisuutta.

Luovutukseen hyväksytystä äidinmaidosta maksetaan sinulle 25 euroa litralta. Tulo on verotonta. Sairaala seuraa säännöllisesti maidon bakteeripitoisuuksia. Mikäli maidossa on liikaa bakteereita, sitä ei voida käyttää, eikä siitä silloin myöskään makseta korvausta.

Jos sairastut, ilmoita siitä heti äidinmaitokeskukseen. Esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen luovutusta voi yleensä jatkaa kolmen vuorokauden kuluttua kuurin loppumisesta.


Äidinmaitokeskus lainaa sinulle rintapumpun ja muut tarvikkeet maksutta luovutuksen ajaksi.

Jos asut kaupunkialueella, tuo maito itse äidinmaitokeskukseen. Tuo maito keskukseen sinulle parhaiten sopivana päivänä kello 13.00 mennessä. Voit tuoda maitoa myös viikonloppuisin. Tärkeää on, että säilytät maidon kylmässä. Lämpötila saa olla enintään +5 astetta. Kuljeta maito sairaalaan kylmälaukussa.

Jos asut Porin kaupungin ulkopuolella, sairaala maksaa kuljetuksen lähimmästä terveyskeskuksesta tai linja-autokuljetuksen matkahuollon kautta. Lähetyspäivät ovat maanantai, keskiviikko ja perjantai. Perjantaina lypsettyä maitoa voit käyttää omalle vauvalle, mutta et luovutukseen. Tämä johtuu maidon säilyvyydestä. 

Sairaalaan saapuessa äidinmaito saa olla korkeintaan 48 tuntia, eli kaksi vuorokautta, vanhaa. Suositeltavaa on, että aloitat maidon keräämisen iltapäivällä kello 15.00 alkaen.

Kaikista äidinmaidon luovutukseen liittyvistä asioista saat lisätietoa Satakunnan Keskussairaalan äidinmaitokeskuksesta, puhelin 02 627 6529.

Voit tulostaa tämän saman ohjeen itsellesi:Ohjeita äidinmaidon luovuttajille. Tietokoneellasi täytyy olla ohjelma, jolla voi lukea ja tulostaa PDF-muodossa olevia oppaita. Voit ladata ilmaisen ohjelman koneellesi tästä. Päivitetty: 10.6.2016 13:02