​Vauva

Vauvan hoidossa tärkeää on turvallisuus, lämpö ja läheisyys. Vauva viihtyy sylissä. Vanhempia ohjataan alusta alkaen vauvan hoitoon mahdollisuuksien mukaan. Päivittäiseen vauvan hoitoon kuuluvat pesut, vaipan vaihdot ja navan hoito.

Äidinmaito on täydellistä ruokaa vauvalle. Äiti imettää vauvaa ensimmäisen kerran heti syntymän jälkeen. Vauva saattaa tarvita alussa apua oikean imutekniikan löytämiseen, koska vauva voi olla väsynyt tai oksentelevainen syntymän jälkeen.

Syntymä on suuri muutos vauvalle. Tämän vuoksi osastolla tarkkaillaan vauvan vointia, lämpöä, kellastumista, virkeyttä. Tarvittaessa vauvasta otetaan laboratorionäytteitä. Lastenlääkäri on saatavilla vuorokaudenajasta riippumatta. Ja lastenlääkäri tekee kotitarkastuksen kaikille vauvoille.

Vauva saattaa jostakin syystä joutua lastenosastolle tarkempaan seurantaan. Tällöinkin vanhemmat saavat osallistua vauvan hoitoon tilanteen mukaan. Myös imetystä voi harjoitella lastenosastolla vauvan voinnista riippuen.

Vauvan keltaisuus

Noin joka kolmas vauva kellastuu ensimmäisinä vuorokausina. Useimmiten keltaisuus on lievää ja häviää itsestään. Vauvojen keltaisuus johtuu maksan toiminnan kypsymättömyydestä. Bilirubiini on veren hemoglobiinin hajoamistuote, jota erittyy kaikilla vastasyntyneillä vereen. Normaalisti maksa poistaa bilirubiinin verenkierrosta.

Joskus vauvasta tai äidistä johtuvista syistä bilirubiinia kerääntyy elimistöön. Tällöin vauva kellastuu nopeasti synnytyksen jälkeen ja keltaisuus on voimakasta.

Tarvittaessa vauvan kantapäästä otetaan verikoe, josta nähdään bilirubiinipitoisuus. Joskus vauvan keltaisuus vaatii sinivalohoitoa. Tällöin vauva nukkuu syöttövälinsä joko "bilipedillä" tai sinivalolampun alla. Sinivalohoitoa annetaan osastollamme vauvan ollessa lähellä äitiä.

Jos kellastuminen on hyvin voimakasta, niin vauvalle pitää tehdä verenvaihto, jotta bilirubiini saadaan pois elimistöstä. Tämä on kuitenkin harvinaista.


Vauvan verensokerin säätely

Joskus äidistä tai vauvasta johtuvista syistä joudutaan ensimmäisinä päivinä seuraamaan vauvan verensokeria.

Matala verensokeri, eli hypoglykemia, aiheuttaa monenlaisia oireita. Niitä ovat esimerkiksi vapina, yliärtyvyys tai sinistely. Tilat, joihin liittyy lisääntynyt vastasyntyneen hypoglykemian riski, ovat muun muassa:

  • äidin insuliinihoitoinen diabetes
  • äidin raskaudenaikainen diabetes
  • vauvan ennenaikaisuus
  • vauvan pienipainoisuus
  • vauvan huomattava ylipainoisuus, eli vauva painaa yli 4500 grammaa.

Riskiryhmiin kuuluvilta vauvoilta tutkitaan verensokeri säännöllisesti. Verensokeriseuranta alkaa kahden tunnin kuluttua syntymästä ja jatkuu 2-3 päivän ajan.

Ensimmäinen imetys synnytyssalissa ja tiheät imetykset synnytysvuodeosastolla estävät tehokkaasti verensokerin laskua.

Vauvan kotiutus

Lastenlääkäri tarkastaa vauvan ennen kotiinlähtöä. Tarkastuksessa lääkäri huomioi vauvan yleisvoinnin, muun muassa ärtyvyys, jäntevyys, iho. Lääkäri kuuntelee sydämen ja keuhkot, tarkastaa lonkat, tunnustelee vatsanalueen elimet, kokeilee pään aukileet ja arvioi vauvan heijasteet.
Päivitetty: 10.6.2016 12:37