Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Synnytyksen vaiheet

 Synnytyksen vaiheet

  • 1. vaihe
  • 2. vaihe
  • 3. vaihe

1. vaihe on avautumisvaihe.

Siinä kohdunsuu avautuu. Vaihe alkaa säännöllisistä supistuksista ja päättyy siihen, kun kohdunsuu on täysin auki eli 10 cm.

Avautumisvaiheen kesto on aina yksilöllinen.

Etenkin ensisynnyttäjällä passiivinen vaihe eli latenttivaihe saattaa kestää useita tunteja. Tällöin supistukset saattavat olla kipeitä, mutta ne vasta kypsyttävät kohdunsuuta. Ne eivät vielä avaa sitä.

Avautumisvaiheen kipua voit kotona lievittää kotikonstein. Niitä ovat muun muassa lämmin jyväpussi, kylmäpussi, lämmin suihku tai kylpy, terapiapallo, liikkuminen ja erilaiset asennot. Voit myös ottaa paracetamolia sisältävää lääkettä. Se lievittää kipua. Voit ottaa sitä yhden gramman kolme kertaa vuorokaudessa. Voit olla kotona turvallisin mielin niin kauan, kuin pärjäät supistuskivun kanssa.

2. vaihe on ponnistusvaihe.

Se kestää äidin aktiivisen työntämisen ajan.

Aktiivista ponnistamista edeltää usein niin sanottu siirtymävaihe. Siinä kohdunsuu on täysin auki ja äiti työntää omien tuntemustensa mukaan. Äiti työntää sen verran, että painon tunne helpottaa. Vauva pääsee laskeutumaan hiljalleen ja luonnollisesti synnytyskanavassa alaspäin.

Ponnistusvaihe päättyy lapsen syntymään.

Kokeile erilaisia ponnistusasentoja jo raskausaikana. Kokeile niitä myös siinä vaiheessa, kun synnytys on hyvin käynnissä. Voit itse vaikuttaa ponnistusasentoon. Kuuntelemme mahdollisuuksien mukaan toiveitasi.

3. vaihe on jälkeisvaihe.

Se alkaa, kun vauva on syntynyt ja päättyy istukan syntymiseen.

Kun vauva on syntynyt, kätilö kuivaa ja tarkastaa vauvan. Vauvan vointia arvioidaan muun muassa Apgar-pisteiden avulla. Siinä arvioidaan vauvan väri, pulssi, hengitys, ärtyvyys ja jäntevyys.

Isä saa katkaista napanuoran, jos haluaa. Sen jälkeen vauva pääsee ihokontaktiin äidin rinnalle. Kaikille vastasyntyneille annetaan heti synnytyksen jälkeen K-vitamiini. Vauva saa sen pistoksena lihakseen ja se ehkäisee verenvuotoja.

Synnytyksen jälkeen äiti saa kohtua supistavaa lääkettä. Istukka syntyy yleensä synnytyksen jälkeisten supistusten avulla.

Äidin ja vauvan vointia seurataan synnytyksen jälkeen synnytyssalissa. Seuranta kestää noin kaksi tuntia. Vanhempien tutustuminen omaan vauvaan voi alkaa.


Ensimmäinen imetys

Ensimmäinen imetys tapahtuu aina jo synnytyssalissa, noin tunnin kuluessa syntymästä. Silloin vauva on virkeimmillään. On tärkeää, että vauva saa imeä rintaa mahdollisimman pian syntymän jälkeen.

Ensimmäiset maitotipat ovat koostumukseltaan vauvan kannalta erittäin arvokkaita. Niissä on paljon vitamiineja, hivenaineita, vasta-aineita ja kasvua edistäviä aineita. Keisarileikkauksen jälkeen äiti voi imettää lastaan heti, kun on päässyt takaisin synnytysvuodeosastolle.

Imetyksen jälkeen vauvalta mitataan paino, pituus ja päänympärys. Kahden tunnin iässä mitataan vauvalta hapetusarvo. Se kertoo miten hyvin vauva saa happea.

Äiti käy vointinsa mukaan suihkussa ja vanhemmat saavat "synttärikahvit".

Äiti ja vauva siirtyvät vuodeosastolle jatkohoitoon. Vauvaa pyritään pitämään tilanteen mukaan ihokontaktissa aina kuuden tunnin ikään asti.

Synnytyksen hoitanut kätilö käy tarvittaessa katsomassa perhettä synnytysvuodeosastolla ja keskustelemassa synnytyksen kulusta perheen kanssa.

Päivitetty: 10.6.2016 13:21

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71
Faksi 02 627 7799
sähköposti kirjaamo@satshp.fi

Potilastietojen tilaaminen
Potilaskertomusarkisto

Satakunnan keskussairaala

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71

Harjavallan sairaala

Sairaalantie 14, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 4911

Satalinnan sairaala

Satalinnantie 77, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 3011

Antinkartanon kuntoutuskeskus

Ravanintie 359, 28450 Ulvila
Puhelin 02 627 71