Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Kivun lievitys

 Kivun lievitys

  • Yleistä
  • Luonnonmukaiset
  • Lääkkeelliset

Synnytyksen kipuja voidaan lievittää lääkkeiden avulla tai luonnonmukaisilla menetelmillä. Tässä osiossa kerromme asiasta lisää. Klikkaa sivun välilehtiä, niin saat lisää tietoa.​
​Luonnonmukaiset

LuonnonmukaisetM.jpg

Luonnonmukaisia kivunlievitysmenetelmiä voi käyttää jo kotona, kun synnytys käynnistyy. Katso tästä video luonnonmukaisesta kivunlievityksestä synnytyksessä.

Lämmin vesi ja kylpy

Lämmin vesi edistää verenkiertoa ja rentouttaa lihaksia sekä vähentää jännitystä. Voit käyttää kylpyä ja suihkua synnytyksen eri vaiheissa. Se saattaa myös edistää synnytystä rentouttavan vaikutuksensa ansiosta. Sairaalassa ammetta voi käyttää myös lapsiveden mentyä, jos vauva on hyvin asettunut lantioon.

Hieronta

Puoliso tai tukihenkilö voi hieroa haluamaasi kohtaa supistuksen aikana. Tämä tuntuu joistakin äideistä hyvinkin helpottavalta. Erilaisten kipupisteiden tunteminen ei ole tärkeää. Osaat kyllä itse kertoa mistä hierotan ja miten voimakkaasti.

Liikkuminen ja erilaiset asennot

Liikkuminen voi auttaa sinua kivun hallinnassa. Monista äideistä istuma-asento ja keinutuolissa keinuttelu tuntuvat hyvältä. Lantion keinuttelu rentouttaa ja avaa lantiota. Näin ollen se auttaa myös supistuskipuun. Voit valita hyvän asennon ja muuttaa sitä toiveesi mukaan. Voit käyttää hyväksesi esimerkiksi keinutuolia tai säkkituolia. Voit myös olla konttausasennossa tai kyykyssä. Jos haluat, voit olla makuulla sängyssä tai voit kasata tyynyjä sängylle ja nojata niihin.

Jumppapallo 

JumppapalloM.jpg

Liikehdintä jumppapallon päällä rentouttaa lantionpohjan lihaksia.

Lämpöpakkaus ja kylmäkaulin

LämpöpakkausM.jpg

Lämpöpakkaus helpottaa supistuskipua.
Kylmäkaulimella voit "kaulia" esimerkiksi selkää tai reisiä.

Aquarakkulat

Ihoon pistetään pienellä neulalla steriiliä vettä, yleensä selän alueelle. Ne auttavat supistuskipuun. Yleensä rakkuloita laitetaan neljä kappaletta. Menetelmää voidaan käyttää missä synnytyksen vaiheessa tahansa. Rakkuloiden pistäminen aiheuttaa pistokohtaan hetkellistä kipua.

Vyöhyketerapia

Vyöhyketerapian perustana on käsitys, että koko ihmisen keho heijastuu pienemmässä mittakaavassa esimerkiksi jalkapohjiin. Kun jalkapohjassa olevia pisteitä painetaan tai hierotaan, voidaan saada aikaan muun muassa rentoutumista.

Akupunktio tai akupainanta

AkupunktioM.jpg

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä. Se on kivutonta ja sitä annetaan neulalla tai painamalla. Akupunktiota voidaan käyttää kaikissa synnytyksen vaiheissa ja synnytyksen jälkeen.

Se muun muassa:

  • auttaa rentoutumaan
  • lievittää kipua
  • parantaa supistuksia
  • auttaa jälkisupistuksiin
  • käynnistää maidon eritystä.

Synnytyssalissa ja synnytysvuodeosastolla on kätilöitä, jotka on koulutettu antamaan akupunktiota.

Lääkkeelliset

Ohjausvideo lääkkeellisestä kivunlievityksestä synnytyksessä

Suun kautta otettavat lääkkeet

Paracetamol on kipulääke jota voit turvallisesti ottaa myös kotona supistuskipuun. Voit ottaa sitä yhden gramman kolme kertaa vuorokaudessa.

Lihakseen pistettävät lääkkeet

Lihakseen pistettävät kipulääkkeet vähentävät lihasjännitystä ja poistavat kipua. Niistä ei ole haittaa syntyvälle lapselle, kun niitä käytetään harkitusti.

Lihakseen pistettävät kipulääkkeet ovat voimakkaita kipulääkkeitä. Siksi niitä voidaan käyttää ainoastaan sairaalassa.

Ilokaasu

IlokaasuM.jpg

Ilokaasua käytetään synnytyskivun lievittämiseen. Äiti hengittää ilokaasua maskin kautta supistuksen aikana. Ilokaasu ei vähennä supistusten tehokkuutta, vaan sillä on rentouttava vaikutus. Siksi se voi jopa edistää synnytystä. Ilokaasu ei rajoita liikkumista tai ylhäällä oloa.

Paracervicaalipuudutus eli PCB

PCBM.jpg

PCB:n eli kohdunkaulanpuudutuksen laittaa synnytyslääkäri.

Puudutus lievittää kipua tehokkaasti noin kahden tunnin ajan. Puudutusaine laitetaan kohdunkaulan sivuille sisätutkimuksen yhteydessä. Tarvittaessa puudutus voidaan uusia.


Pudendaalipuudutus

Synnytyslääkäri laittaa pudendaalipuudutuksen. Se on ponnistusvaiheessa käytettävä puudutus. Sisätutkimuksen yhteydessä puudutusaine laitetaan häpyhermoon ja puudutuksella pystytään poistamaan synnytyskanavan ja ulkosynnyttimien kipua.


Epiduraalipuudutus

EpiduraaliM.jpg

Epiduraalipuudutuksen laittaa anestesialääkäri. Hän laittaa synnyttäjän selän epiduraalitilaan katetrin epiduraalineulan avulla. Katetrin kautta lääkeainetta annostellaan tasaisesti koko synnytyksen ajan.  Puudutuksen ansiosta supistusten aiheuttama kipu poistuu tai ainakin lievenee huomattavasti. Hyvin käynnistynyttä synnytystä puudutus yleensä edistää, koska äidin kivuntunne lievenee ja lihakset rentoutuvat.

 

Spinaalipuudutus

Spinaalipuudutuksen laittaa anestesialääkäri. Puuduteaine ruiskutetaan kerta-annoksena selkäydinnesteeseen. Vaikutus alkaa nopeasti ja kestää noin kaksi tuntia. Puudutus voidaan tarvittaessa uusia.

Päivitetty: 14.8.2018 13:47

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71
Faksi 02 627 7799
sähköposti kirjaamo@satshp.fi

Potilastietojen tilaaminen
Potilaskertomusarkisto

Satakunnan keskussairaala

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71

Harjavallan sairaala

Sairaalantie 14, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 4911

Satalinnan sairaala

Satalinnantie 77, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 3011

Antinkartanon kuntoutuskeskus

Ravanintie 359, 28450 Ulvila
Puhelin 02 627 71