Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Äidin vointi synnytyksen jälkeen

 Äidin vointi synnytyksen jälkeen

  • Yleistä
  • Palautuminen
  • Mieliala

Sairaalassa saat keskittyä vauvaasi ja palautumiseesi synnytyksestä. Saat olla vauvasi kanssa. Se auttaa sinua ymmärtämään vauvasi viestejä ja vastaamaan niihin. Kaikki vauvat, äidit ja perheet ovat erilaisia. Ei ole yhtä ainoaa tapaa olla äiti. Vauvasi haastaa sinut etsimään sellaisen hoivaamismallin, joka sopii juuri hänelle ja perheellenne.

​Synnytyksen jälkeinen fyysinen palautuminen

Seuraamme vuodeosastolla synnytyksen jälkeistä toipumista. Seuraamm:

  • kohdun supistumista
  • jälkivuodon määrää
  • mahdollista välilihan leikkaushaavaa ja repeämiä
  • keisarinleikkaushaavan paranemista.

Välilihan leikkaushaava sekä repeämä ovat usein kipeitä, turvoksissa ja mustelmaisia. Välilihahaavan ompeleet sulavat itsestään ja parantuvat muutamassa viikossa. Suihkuta haavaa pelkällä vedellä, kun käyt vessassa. Se edesauttaa paranemista. Mikäli sinulle on tehty keisarinleikkaus, alapesu on silti tärkeää jälkivuodon vuoksi. Myös keisarinleikkaushaavaa pitää suihkutella.

Hoidamme tarpeen mukaan jälkisupistuksien ja keisarinleikkaushaavan sekä välilihan ompeleiden aiheuttamia kipuja.

Synnytyksen jälkeen kohtu supistelee. Varsinkin uudelleensynnyttäjät huomaavat sen kipuna. Tavallisimmin supistukset tuntuvat 23 päivää. Synnytyksen jälkeen jälkivuoto on runsaampaa muutaman päivän. Kokonaan jälkivuoto loppuu 46 viikon kuluttua synnytyksestä. Kuukautiset alkavat noin 46 kuukauden kuluttua synnytyksestä. Täysimettävillä äideillä kuukautiset alkavat yleensä myöhemmin.

Synnytyksen jälkeen saatat tuntea itsesi kovin väsyneeksi. Imetyksen ja vauvasi vuoksi joudut ehkä valvomaan yöaikaan. Sinun kannattaa levätä silloin, kun vauvasi nukkuu. Vauvan rytmin mukaiset päiväunet tekevät myös äidille hyvää. Rikkonaiset päivät, illat ja yöt kuuluvat vauvaperheen arkeen.

Keisarinleikkauksesta toipuminen saattaa kestää pidempään kuin alatiesynnytyksestä toipuminen. Seuraavana päivänä leikkauksesta voit nousta ylös ja hoitaa vauvaasi vointisi mukaan. Kun lähdet liikkeelle, nopeutat toipumistasi. Liikkuminen vilkastuttaa verenkiertoa ja ehkäisee laskimotukoksia. Päivittäinen haavan suihkuttelu ja ilmakylvyt nopeuttavat paranemista. Haavakipuihin saat särkylääkettä tarpeen mukaan. Muuten leikatun äidin hoito osastolla sujuu samalla tavalla kuin alateitse synnyttäneenkin. Ompeleet poistetaan haavalta, kun leikkauksesta on kulunut neljä tai viisi päivää. Tämä ei pidennä sairaalassaoloaikaasi. Terveydenhoitaja voi poistaa ompeleet, kun olet kotiutunut.

​Äidin mieliala synnytyksen jälkeen

Mielialamuutokset voivat olla aluksi hämmentäviä vauvan syntymän jälkeen. Syitä äidin itkuun tai pahaan oloon voi olla vaikea selittää itselle tai muille. Synnytyksen jälkeinen mielialan lasku on täysin normaalia. Sitä tapahtuu 50–80 prosentille, eli yli puolelle äideistä. Tämä alkaa useimmiten kolmantena päivänä synnytyksestä. Syynä tähän ovat hormonitasapainon muutokset, esimerkiksi maidon nousu rintoihin.

Mikäli mielialan laskusi jatkuu pidempään tai se rajoittaa toimintakykyäsi, älä epäröi hakea apua. Normaaliin elämään ja äitiyteen kuuluu aina hyviä ja huonoja päiviä. Äitiyden onni ei välttämättä synny heti. Älä vaadi itseltäsi jotakin suurta ja mullistavaa tunnetta. Jokainen uusi ihmissuhde vaatii aikaa kehittyäkseen.

Päivitetty: 10.6.2016 13:16

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71
Faksi 02 627 7799
sähköposti kirjaamo@satshp.fi

Potilastietojen tilaaminen
Potilaskertomusarkisto

Satakunnan keskussairaala

Sairaalantie 3, 28500 Pori
Puhelin 02 627 71

Harjavallan sairaala

Sairaalantie 14, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 4911

Satalinnan sairaala

Satalinnantie 77, 29200 Harjavalta
Puhelin 02 535 3011

Antinkartanon kuntoutuskeskus

Ravanintie 359, 28450 Ulvila
Puhelin 02 627 71