Gynekologiset syövät

​Gynekologiset syövät

Gynekologisella syövällä tarkoitetaan syöpätyyppejä, jotka ovat lähtöisin naisen lisääntymiselimistä. Näitä ovat kohdunkaulan, munasarjan tai munajohtimen, kohdun runko-osan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpä. Jokaisella näistä syöpätyypistä on omat erityispiirteensä oireiden ja riskitekijöiden suhteen. Myös näiden syöpien hoito poikkeaa toisistaan merkittävästi. Kaikilla gynekologisilla syövillä, kuten yleisesti ottaen syövillä, hoito tehoaa parhaiten mitä aikaisemmin syöpä on havaittu.

Gynekologisen syövän diagnostiikka perustuu vaativiin moniammatillisiin tutkimuksiin gynekologiseen syövänhoitoon perehtyneen erikoislääkärin ohjaamana.  Gynekologisen syövän hoito koostuu yhdestä tai useammasta seuraavasta hoitomuodosta: leikkaus, solunsalpaaja- eli sytostaattihoito ja / tai sädehoito. Hoitomuodon valinta perustuu syöpätyyppiin ja sen levinneisyyteen.

Valtaosa alueen potilaista, joilla todetaan gynekologinen syöpä, lähetetään Tyksiin naistentautien osastolle leikkaushoitoon. Osa leikkauksista tehdään robottiavusteisesti, mikä lisää tarkkuutta ja nopeuttaa potilaan toipumista. Useimmiten solunsalpaajahoidot voidaan toteuttaa keskussairaalassa.  Sädehoidot annetaan pääsääntöisesti Tyksin sädehoitopoliklinikalla. Hoitojen jälkeinen seuranta tapahtuu ensin erikoissairaanhoidossa keskussairaalassa ja siirtyy myöhemmin perusterveydenhuoltoon.


Päivitetty: 8.5.2018 13:18