​Matkakustannukset

Voit hakea Kelasta korvausta, kun olet matkustanut terveyskeskukseen, yksityiselle lääkärille, sairaalaan tai kuntoutuslaitokseen.

Voit valita itse hoitopaikkasi kaikista Suomen terveysasemista ja erikoissairaanhoidon yksiköistä. Kela korvaa kuitenkin sairauden vuoksi tehdyt matkat yleensä lähimpään hoitopaikkaan.

Kela ei korvaa erillistä lääkkeiden hakumatkaa apteekkiin.

Kela maksaa korvausta yleensä halvimman matkustustavan mukaan, eli yleensä se tarkoittaa matkaa junalla tai bussilla. Jos joudut käyttämään omaa autoa, saat siitä kilometrikorvauksen, joka on 0,20 euroa kilometriltä.

Taksimatkat

Jos joudut käyttämään taksia terveydentilasi vuoksi, sinulla pitää olla hoitolaitoksen selvitys taksin käytön tarpeellisuudesta. Kela voi korvata taksin käytöstä aiheutuneita kustannuksia oman selvityksesi perusteella siltä osin matkaa, missä julkisia liikenneyhteyksiä ei ole käytettävissä.

Kun sinulla on oikeus Kelan korvaamaan taksimatkaan, tilaa matka Satakunnan sairaanhoitopiirin alueella aina numerosta 0600 309 666. Puhelun hinta on 1,67 e. Puhelun hintaan lisätään paikallisverkkomaksu. Jonottaminen tilausnumeroon on maksutonta.

Kun tilaat matkan keskitetystä tilausnumerosta, saat matkakorvauksen heti taksissa, ja maksat vain omavastuun, 25 euroa. Jos tilaat taksin muualta kuin keskitetystä tilausnumerosta, omavastuu on 50 euroa. Joudut myös hakemaan korvausta Kelasta jälkikäteen.

Jos tiedät vastaanottoajan, tilaa matka viimeistään edellisenä päivänä kello 14.00 mennessä. Voit tilata samalla kertaa kaikki matkat, jotka sinun on määrä tehdä seuraavien kahden viikon aikana.

Voit halutessasi pyytää, että saat kuljetukseen oman kotikuntasi taksin. Samassa kyydissä voi olla muitakin asiakkaita. Näytä Kela-korttisi ennen taksimatkan alkua.

Korvaus yöpymisestä

Jos joudut yöpymään matkallasi, voit saada Kelasta yöpymisrahaa. Se on enintään 20,18 euroa vuorokaudessa vuonna 2017.

Matkojen omavastuu

Omavastuuosuus yhteen suuntaan tehdystä matkasta on 25 euroa vuonna 2017. Matkakorvaus maksetaan matkan omavastuun ylittävästä osuudesta. 50 euron omavastuuosuus ei kerrytä matkojen vuotuista omavastuuosuutta.

Hae korvausta myös maksamistasi, alle omavastuun jääneistä kustannuksista, koska ne kerryttävät vuotuista omavastuuosuuttasi. Jos matkakustannukset ovat vuodessa yli 300 euroa (vuonna 2017), Kela maksaa ylittävän osan kokonaan.

Lisätietoja

Saat lisätietoja matkakustannuksista Kelan verkkosivuilta.
Tällä sivulla on käytetty suoria lainauksia Kelan julkaisemasta oppaasta "Terveys ja kuntoutus - Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet Lyhyesti ja selkeästi." Suoriin lainauksiin on saatu lupa Kelan viestinnältä. (Kelan viestintä 2017.) 

Jos haluat lukea Terveys ja kuntoutus - oppaan kokonaan, voit ladata sen koneellesi tästä. Tietokoneellasi täytyy olla ohjelma, jolla voi lukea ja tulostaa PDF-muodossa olevia oppaita. Voit ladata ilmaisen ohjelman koneellesi tästä. 

Päivitetty: 14.6.2018 12:54